"Vuoden kulttuuriteko" kunniamaininta

Huikeaa! 

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetylle Herttoniemi Block Partylle jaettiin eilen ansiokkaasti Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan "Vuoden kulttuuriteko"-kunniamaininta. Aikamoista ensikertalaiselle kaupunkifestivaalille, johon kaikki toimijat osallistuivat vapaaehtoisesti!

Toinen kunniamaininta meni Kontula Electronicille ja varsinaisen palkinnon voittivat jaetusti Lapinlahden Lähde Oy sekä Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo. Nämäkin tunnustukset menivät varmasti oikeaan osoitteeseen ja on upeaa, että Helsingissä nähdään nykyään enemmän kaupunkia ja sen tilaa haltuunottavaa toimintaa, joka johtaa yhteisöllisyyden, rajoja tuntemattomaan yhteistyön ja yleisen hyvän lisääntymiseen. 

Vaikuttaminen kotikulmilla palkitsee

Mukana olo Herttoniemi Block Partyssa (tuttavallisemmin HBP) oli yksi viime vuoden makeimmista jutuista. Olin jo pitkään suunnittellut liittyväni Kallio Block Party-porukkaan, mutta Kalliosta pois muuttaneena, homma kävi työpäivien jälkeen työlääksi - kokoukset ja tapahtumasuunnittelu vaatii aktiivisuutta ja sitoutuneisuutta, enkä tahtonut keretä ikinä paikan päälle. Sitten kuulin kautta rantain HBP:stä, jonka suunnittelukokoukset olivat juuri alkaneet aivan meidän naapurissa. Ei muuta kuin sekaan vain ja vaikuttamaan ensimmäisiin kotikulmien kaupunkifestivaaleihin!

Löysin melko pian paikan Herttoniemi Block Partyn viestintä- ja markkinointiporukasta, jonka kanssa niin viestinnän suunnittelu kuin markkinoinnin toteutus toimi upeasti. Oli huikeaa, kuinka kaikki olivat valmiita uhraamaan niin paljon omaa aikaansa ja pistämään peliin omaa osaamistaan yhteisen tavoitteen edessä ilmaiseksi. Koska kasassa oli yksi jos toinen erikoisosaamisella varustautunut ammattilainen, jälki oli huikeaa, ja viestinnässä osattiin huomioida niin riskit kuin ajankohtaiset tapahtumat ja paikat tiedon levittämiseen. Myös muissa jaostoissa homma toimi. Upeita artisteja kiinnitettiin yksi toisensa jälkeen, ja omia ryhmiä muodostui niin vapaaehtoisia koordinoimaan kuin festarialuetta siivoamaan juhlapäivänä. Ihanaa omistautuneisuutta.  

Itse festivaalit järjestettiin Herttoniemen teollisuusaluella elokuun lopulla, ja lapsiperheet oli huomioitu vanhan Herttoniemen puoleisessa Oravapuistossa omalla ohjelmalla. Mukaan oli tässä vaiheessa saatu noin 150 vapaaehtoista ja 150 artistia, joista nimekkäämpinä Egotrippi, Kuningasidea, Seksikäs Suklaa & Dosdela, Aino Venna ja oma suosikkini Samae Koskinen varmistivat yleisön saapumiseen paikalle. Lavojakin oli viisi, joten ohjelmaa ja genrejä oli moneen makuun.

Teollisuusalueen tavallisen harmauden sijaan aurinko paistoi koko päivän, ja itä-Helsinkiläisten ravintolayrittäjien ruokakojuista leijaili herkkujen tuoksuja ympäri aluetta. Kaikki käyttäytyivät siivosti, eikä paikalle varattujen järjestysmiesten tarvinnut puuttua koko päivänä minkäänlaisiin häiriöihin, vaikka porukkaa arvioitiin olleen paikalla yli 10 000 henkeä. Ihmiset ovat ihania, kun luottamus ja kunnioitus on molemminpuolista. Viestinnässä painotimme juhlan mahdollistumista vapaaehtoisten panoksen vuoksi, ja tämä tosiaan auttoi juhlan sujumisessa siististi.

Herttoniemi Block Party Yleisö.jpg

Herttoniemi Block Party-porukkaa asentajanpuistossa. Ihmiset tekevät juhlan.

"Kuin Flowssa olisi!"

Yksi Kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa vaikuttava tuttuni kirjoitti eilen Facebookissa, että HBP:ssä meininki oli  Roskilden luokkaa, ja paikan päällä esiintyjätkin vertasivat tapahtumaa Flow:hun. Aikamoista, mutta totta. Samanlainen maailmaasyleilevä tunne, mikä noille mainituille festareiden kunkuille on niissä käyneille tuttua syntyi, kun yhdessä tehtiin ja nautittiin työn tuloksista.

Kun viimeksi aikaansaatiin jotain näinkin upeaa ja hienoja muistoja herättävää, en malta odottaa ensi kesän tapahtuman suunnittelua. Ehkä jokin asia oli vähän lapsenkengissä, mutta nyt meillä on mahdollisuus kehittää sitä. Ehkä joku bändi ei mahtunut mukaan, mutta nyt meillä on mahdollisuus kutsua se mukaan. Ehkä saadaan se jätskikiska, joka viime kesänä puuttui, kun yrittäjät peruivat viime hetkillä. Ehkä bäkkäri saadaan lähemmäs esiintymisaluetta ja backstage-passien jako toimivammaksi. Kehitettävää on vielä, vaikka kaikki meni hyvin. Toisaalta se pitääkin työn mielenkiintoisena, ainakin tällaisen organisaationörtin mielestä.

Vapaaehtoishommissa on aina haasteensa, kun ihmiset tekevät omien kokopäiväisten töidensä ohella useampiakin projekteja. HBP:ssä projektin etenemistä helpotti mukana olleet kaupunkikulttuuriaktiivit ja Kallion puolelta tuleet Block Fest-veteraanit. Kuitenkin esim lupa-asioiden, byrokratian, budjetoinnin, tekniikan ym. toimintojen veivaaminen toimivaksi kokonaisuudeksi vaati sitoutuneen panoksen HBP:n jokaiselta toimijalta. Yhtä ei olisi ilman toista. 

Tämän kesän tapahtumaa varten olemme jo keränneet empiiriset havaintomme ja kehitysideamme yhteen ja luoneet profiilit projektinhallintajärjestelmään. Tästä on hyvä jatkaa  - yhdessä.

Mukaan Herttoniemi Block Partyyn?

Ensimmäinen HBP-kokous pidetään Treffi-pubissa 1.2, klo 18 - mukaan mahtuu kaikki kiinnostuneet! Lisää tietoa Herttoniemi Block Partysta löytyy sivuilta: 

https://www.facebook.com/HerttoniemiBlockParty/ & http://herttoniemiblockparty.fi/.

Kyllä se kesä sieltä taas tulee!

Leena "Mimmi"